Audi Hørsholm

Ny Audi SQ5 3.0 TFSI

På North American International Auto Show (NAIAS) 2017 i Detroit præsenterer Audi den nye Audi SQ5. Den mest sportslige model i Q5-modelrækken er mere end nogensinde før et udtryk for det emotionelle koncept med en hverdagsanvendelig SUV med den nyeste teknologi. Dens turboladede 3.0 TFSI-motor leverer kraftfulde præstationer kombineret med en endnu større effektivitet.

3.0 TFSI

Audi SQ5 har en V6-TFSI-motor med en slagvolumen på 2.995 cm3, der leverer en ydelse på 354 hk. Allerede ved 1.370 omdr./min. leverer den turboladede aluminiumsmotor et drejningsmoment på 500 Nm, og det høje drejningsmoment er konstant op til 4.500 omdr./min. Sprinten fra 0 til 100 km/t klares på 5,4 sek., og tophastigheden er elektronisk begrænset til 250 km/t. I henhold til NEDC-cyklussen kører den nye Audi SQ5 3.0 TFSI 12,0 km/l, hvilket svarer til en CO2-udledning på 189 gram pr. kilometer. Det er en reducering på 13 gram pr. kilometer i forhold til forgængeren.

Ny forbrændingsmetode – større virkningsgrad

En ny forbrændingsmetode fra Audi gør 3.0 TFSI-motoren særligt effektiv. Metoden er baseret på den såkaldte B-cyklus-metode med højtryksindsprøjtningsventiler, der er placeret centralt i forbrændingskamrene.

B-cyklus-metoden giver med sin kunstigt forkortede kompression mulighed for en motorisk proces med en markant højere grundkompression. I kombination med en normal, men i forhold til kompressionen længere ekspansionsfase, kan man opnå fordelagtige virkningsgrader og øge motorens effektivitet.

Audi valvelift system giver i dellastområdet mulighed for en meget kort indsugningsåbningstid på 130 grader, mens indsugningsventilerne lukker tidligt. Dermed forkortes indsugningsfasen. Ved højere belastning skifter systemet til en knastakselkontur med en længere åbningstid og et længere ventilslag for indsugningsventilerne. Så kører motoren med normalt kompressionsforhold og maksimal gennemstrømning.

Turboladeren – separate udstødningsstrenge

Udstødningsturboladeren, som afløser den mekaniske kompressor i forgængermodellen, arbejder efter twinscroll-princippet: Udstødningsanlægget fra de to cylinderrækker går ind i manifolden og skilles fra hinanden i laderhuset, hvorefter de først mødes igen før turbinehjulet. Denne teknologi forbedrer strømningsegenskaberne, så turbinen reagerer mere spontant. Det bidrager i høj grad til en tidlig og kraftfuld opbygning af drejningsmomentet.

Turboladeren er placeret i cylinderrækkernes 90-graders V. Derfor ligger udstødningssiden indvendigt og luftindsugningen udvendigt i topstykkerne. Den konstruktion giver mulighed for en kompakt opbygning og korte gasvandringer med minimale strømningstab – og dermed reagerer 3.0 TFSI-motoren spontant og direkte.

Vægtreduktion – 14 kg mindre

V6 TFSI-motoren vejer kun 172 kg og dermed 14 kg mindre end forgængermotoren med kompressor. Cylinderblokken består af en kompliceret sandstøbt aluminiumslegering. Den omfatter tynde cylinderforinger i støbejern. I samspil med de nyudviklede ringe til aluminiumsstemplerne reduceres friktionen.

Endnu et effektivitetstiltag – den innovative termostyring

Krumtaphuset og topstykket har separate kølekredsløb. Efter koldstart styrer den aktiverbare vandpumpe kølevæsken gennem motoren, så olien hurtigt når driftstemperaturen. Udstødningsmanifolden er integreret i topstykket og omgives af kølevæsken. Dermed bidrager den til en hurtig opvarmning af motoren. Når motoren er blevet varm, sænker systemet udstødningstemperaturen. Det reducerer frem for alt forbruget ved sportslig kørsel.

Køredynamikken

En hurtigt og komfortabelt skiftende 8-trins tiptronic-gearkasse sørger for kraftoverføringen i den nye Audi SQ5. De laveste gear er sportsligt korte, mens de højeste gear har en lang udveksling, som sænker omdrejningstallet og forbruget. For en endnu mere effektiv kørsel skifter gearkassen – hvis funktionen er aktiveret i Audi drive select – automatisk til friløb mellem 55 og 160 km/t, så snart føreren flytter foden fra speederen.

Det permanente firehjulstræk quattro bidrager til de sportslige køreegenskaber. Det fordeler motorkraften med let overvægt på bagakslen ved normal kørsel. Efter behov overføres den største del af kræfterne til den aksel, der har bedst vejgreb. Torque vectoring er aktivt på alle slags underlag. Ved dynamisk kørsel i sving bremser softwarefunktionen de inderste hjul i et sving ned. Så drejer bilen let ind i svinget – indstyringsegenskaberne forbliver neutrale i længere tid, og køreegenskaberne er stabile, præcise og adrætte.

Sportsdifferentialet, der fås som ekstraudstyr, optimerer køreegenskaberne yderligere – det fordeler momenterne aktivt mellem baghjulene via to overlejringstrin. Ved acceleration ud af skarpe sving overfører det mere drejningsmoment til det yderste baghjul i svinget. Det øger den nye Audi SQ5's adræthed endnu mere. Sportsundervognen presser nærmest bilen ind i svinget og forhindrer understyring allerede i opstartsfasen. Dens styring er integreret i Audi drive select-reguleringen og foregår via en central styreenhed – den elektroniske undervognsplatform.

Grundstenen til den nye Audi SQ5’s sportslige køreegenskaber lægges af en undervogn med femleddet aksel foran og bagpå. Den avancerede konstruktion giver mulighed for større stabilitet i grænseområdet, og den kombinerer øget adræthed med en markant forbedret komfort. Den standardmonterede støddæmperregulering giver her en særligt stor spredning mellem komfort og dynamik. Sammen med motoren, styretøjet, tiptronic og sportsdifferentialet (ekstraudstyr) er de såkaldte CDC-støddæmpere (continous damping control) integreret i køredynamiksystemet Audi drive select. Det giver føreren mulighed for at regulere drivlinjens og undervognens karakteristik via forskellige indstillinger. Som ekstraudstyr kan man vælge den S-specifikke luftaffjedring adaptive air suspension. Med den kan føreren ud over støddæmpningen også tilpasse højdeniveauet til den pågældende kørselssituation.

Den nye elektromekaniske servostyring med den S-specifikke styretøjsafstemning leverer et vigtigt bidrag til SQ5’s køredynamik. Som ekstraudstyr fås den dynamiske styring, som varierer udvekslingen afhængigt af hastigheden og styrevinklen.

Som standard er der monteret 20” støbte aluminiumsfælge med 255/45-dæk, mens 21” fælge fås som ekstraudstyr. For yderligere differentiering tilbyder Audi Sport fem forskellige 21” fælge. Forrest har SQ5 sortlakerede (ekstraudstyr: røde) 6-stemplede bremsekalibre med S-logo og en skivediameter på 350 mm.

Førerassistentsystemerne

Den nye Audi SQ5 overtager også den store hightechportefølje fra Audi Q5, når det gælder førerassistentsystemerne.

Den forudseende effektivitetsassistent hjælper eksempelvis føreren med at spare brændstof ved hjælp af målrettede kørselsanvisninger. adaptive cruise control (ACC) inklusive køassistent kan delvist overtage styringen i tæt trafik. Med Audi active lane assist er det lettere at holde vognbanen. Afstandsvisningen advarer, når sikkerhedsafstanden underskrides.

Assistenten til registrering af tværgående trafik bagved, udstigningsadvarslen, undvigeassistenten og drejeassistenten er andre innovationer, som er et plus for sikkerheden i dagligdagens trafik. Det samme gør sig gældende for pre sense-systemerne – Audi pre sense city er en del af standardudstyret. Systemet advarer mod fodgængere og køretøjer og – inden for systemets grænser – indleder en automatisk nødopbremsning. Parkeringsassistenten, den kamerabaserede vejskilteassistent og nedkørselsassistenten gør udbuddet komplet.

Infotainment og Audi connect

Topsystemet, når det gælder infotainment i SQ5, er MMI Navigation plus med MMI Touch og en 8,3” skærm, der fås i forbindelse med tiptronic. Systemet genkender håndskrift samt kendte touch-bevægelser fra forbrugerelektronikkens verden – fx zoombevægelsen – og giver mærkbar feedback på angivelser. Et integreret element er Audi connect, som kobler den nye SQ5 op med internettet via LTE. Audi connect giver med et fastmonteret SIM-kort, kaldet Audi connect-SIM inklusive dataflatrate, mulighed for komfortabel roaming i Europa for mange Connected Infotainment-tjenester. Til Wi-Fi-hotspottet kan der tilkøbes datapakker også inklusive EU-roaming efter behov.

Derudover kan SQ5 nemt låses op eller låses via MMI connect-appen ved hjælp af bilstyringstjenesterne. Kunden kan også få indsigt i bilens status og anvende andre tjenester som eksempelvis parkeringsposition og informationer om næste service eller advarsler.

MMI-betjeningslogikken ligner med de flade hierarkier den, man kender fra smartphones, og indeholder blandt andet en mulighed for intelligent fritekstsøgning. I tillæg hertil fungerer multifunktionslæderrattet i den nye Audi SQ5 som tredje betjeningsniveau. Som ekstraudstyr tilbyder Audi et nyudviklet head-up-display, der projicerer relevante informationer (også fra førerassistentsystemerne) som symboler og tal, som føreren hurtigt kan afkode, op på forruden.

Et højdepunkt ved visnings- og betjeningskonceptet er Audi virtual cockpit (ekstraudstyr). Det viser alle vigtige informationer digitalt i knivskarpe grafikker på sin 12,3” skærm. De visninger, som føreren kan vælge imellem, omfatter en S-specifik sportsindstilling, hvor omdrejningstælleren er det centrale element.

Audi phone box, som ligeledes er ekstraudstyr, kobler førerens smartphone op med bilens antenne via nærfeltsopkobling og kan samtidig lade den op induktivt i henhold til Qi-standarden. Til hi-fi-fans fås der et Bang & Olufsen Sound System med den nye 3D-lyd. Audi smartphone interface henter Apple CarPlay og Android Auto ind i bilen.

Karrosseriet og det udvendige design

I længden måler den nye Audi SQ5 4.671 mm, mens den er 1.893 mm bred og 1.635 mm høj. Akselafstanden udgør 2.824 mm. Egenvægten for SQ5 udgør 1.995 kg og er faldet med 35 kg i forhold til forgængeren. Aluminium og højstyrkeståltyper udgør et intelligent materialemiks i karrosseriet.

Allerede mens den holder stille, viser mange detaljer den nye Audi SQ5's dynamiske ambitioner. Sportslige og markante stødfangere foran og bagpå suppleres af kraftigere udformede S-specifikke luftindtag og diffusoren med gitter i bikubestruktur. Det ligeledes S-specifikke kølergitter har dobbeltlameller i aluminium og kontrastpynteelementer i farven mat twilightgrå. S-logoet med den røde firkant sætter sit præg flere steder.

Samtlige lysfunktioner er som standard udført i LED-teknologi, og det dynamiske blinklys giver en stor genkendelsesgrad. På siderne skinner sidespejlene i aluminiumslook, og en dørliste i bilens farve understreger den sportslige karakter. Stødfangeren bagpå omfatter de S-specifikke dobbelte afgangsrør fra det tostrengede udstødningssystem og en diffusorindsats i aluminium. Lakfarven pantersort kan vælges eksklusivt til den nye Audi SQ5.

Kabinen

Kabinen, der er holdt i mørke toner, modtager som standard fører og passagerer med panellister med lys og eksklusive S-logoer. Kontrastsyninger på læderrattet og sportssæderne skaber en dynamisk og elegant atmosfære. S-sportssæderne i læder/Alcantara kan opgraderes yderligere med læder af typen Feinnappa med diamantformede syninger og en pneumatisk massagefunktion. Dekorindlæg i børstet aluminium er standard, og som ekstraudstyr kan man vælge forskellige træindlæg og en eksklusiv kulfiberliste. Skiftekontakterne, som er udført i aluminiumslook, kan anvendes til hurtige indgreb i tiptronics gearskift. Pedalerne og fodstøtten har indlæg i ædelstål.

Bagsæde plus i den nye Audi SQ5 er inddelt i tre segmenter, og det kan som ekstraudstyr forskydes i længderetningen og indstilles i hældningen. Afhængigt af bagsædets position har bagagerummet en volumen på 500-610 l. Med fremklappet bagsæderyglæn vokser dets volumen til 1.550 l.

Udstyret

SQ5’s omfangsrige standardudstyr omfatter i Tyskland blandt andet 20” støbte aluminiumsfælge i 5-eget dobbelt stjernedesign, LED-forlygter og en S-specifik støddæmperregulering. Også det permanente firehjulstræk quattro, den 8-trins tiptronic, sportssæder i læder/Alcantara og et 3-eget multifunktionslæderrat er en del af standardudstyret. Den nye Audi SQ5 3.0 TFSI kommer til salg til sommer 2017, og den produceres på den nyopførte fabrik i Mexico.

Forbrugsangivelser for Audi SQ5 3.0 TFSI:
Brændstofforbrug ved blandet kørsel i km/l: 11,8-12,0*
CO2-emission ved blandet kørsel i g/km: -189-195*
* Angivelserne afhænger af den valgte dæk-/fælgstørrelse.

Se flere billeder: https://www.audi-mediacenter.com/en/audi-sq5-30-tfsi-7206